De montage van sfeerverlichting in het centrum: “Een gezellige bezigheid waar het hele dorp profijt van heeft!”

Een lichtpuntje brengen in donkere tijden, dat is wat Paul Graste al jarenlang letterlijk doet. Al is een lichtpuntje best bescheiden, want samen met een vaste ploeg winkeliers voorziet hij al tien jaar lang het centrum van Schaijk van sfeerverlichting tijdens de feestdagen.

Genoeg mensen zullen het weten, veel meer nog niet: de talloze lichtjes die ons centrum sieren tijdens de feestdagen worden door een groep vrijwilligers opgehangen. Waar het elders een typische taak voor de gemeente is, nemen in Schaijk de winkeliers deze taak maar al te graag op zich. Paul Graste is al jarenlang een van de kartrekkers van het initiatief, maar daar lijkt na dit jaar een eind aan te komen. Onlangs verkocht hij ‘zijn’ Bouwklus, waarmee de jaarlijkse taak als lampenhanger er hoogstwaarschijnlijk op zit. “Al is dat nog niet helemaal zeker, want als ze me nodig hebben kunnen ze natuurlijk altijd bellen!”


Tien jaar geleden begon Paul met het hangen van de lampen. “Aangezien ik als winkelier profiteerde van de gezellige verlichting voor mijn eigen zaak dacht ik: hier wil ik aan bijdragen.” Zogezegd sloot Paul aan bij de groep vrijwilligers, en de rest is geschiedenis. “Tien jaar lang heb ik met plezier de lampen gehangen. Een gezellige bezigheid, waar uiteindelijk heel Schaijk profijt van heeft.” 

Sprake van een langdurige voorbereiding is er bij het ophangen nooit, maar dat is ook niet nodig volgens Paul. “Rond de elfde van de elfde sturen we een appje om iedereen op te trommelen, en binnen mum van tijd is er dan een concrete datum en tijd afgesproken. Dat is het mooie aan dit groepje.” Vanaf zijn eerste jaar werkt Paul samen met Hans Kuipers, die al wat eerder betrokken was bij het hangen van de verlichting. In de jaren die volgden sloten Friso Schoppema, Robert van der Bolt en sinds dit jaar Roy Derks aan in het groepje dat het dorp van licht in de duisternis voorziet. “We zijn een gezellig clubje ondernemers dat ook wel van een borrel houdt, dus het ophangen wordt vaak afgesloten met een avondje in de lokale horeca. Helaas is het dit jaar net wat anders, maar dat halen we nog wel in! Hopelijk kan het ten tijde van het opruimen weer.” 

Paul benoemt terecht het opruimen, want de verlichting moet er natuurlijk ook weer af. Halfweg januari wordt de verlichting door hetzelfde clubje weer opgeruimd. Hierbij wordt exact dezelfde tactiek gebruikt als bij het ophangen, maar dan precies andersom uiteraard. “Bij het ophangen en opruimen Friso en Robert zijn verantwoordelijk voor de montage, zij rijden met de hoogwerker door het dorp. Hans en ik zorgen er voor dat alle lampen bij de lantaarnpalen worden klaargezet en worden opgeruimd. Zo werken we ieder jaar samen, en zo is het altijd binnen een avondje gepiept.”

Roy Derks, een relatief nieuw gezicht als winkelier in het Schaijkse centrum, wordt door Paul nog niet genoemd in de strategie van de lampenhangers. Dit om de eenvoudige reden dat hij pas sinds dit jaar betrokken is. “Samen met Roy loop ik nu ons vaste ritueel door, daarmee ben ik eigenlijk het stokje aan het overdragen. Alleen maar mooi dat er weer een nieuw gezicht is dat ons wil helpen, toch?” Mooi of niet, voor Roy is zijn hulp vanzelfsprekend. “Zoals Paul al zei profiteer je als winkelier ook van de sfeerverlichting voor je eigen zaak, daarom vind ik het belangrijk dat ik ook mijn steentje bijdraag.” En dat is nou net wat het dorp Schaijk zo mooi maakt volgens Paul. “Het lukt ons altijd weer om mensen te vinden die willen helpen, die betrokkenheid is natuurlijk geweldig!”

Deel dit verhaal

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wellicht ook interessant?

Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als ‘Alleengaanden Schaijk’ geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Lees verhaal >

UPDATE: GEEN Heel Schaijk Wandelt & Handelt op Tweede Pinksterdag!

Na het succesvolle wandelevenement Heel Schaijk Wandelt op Tweede Kerstdag hebben de organisatoren besloten uit te breiden. Er wordt op 24 mei namelijk niet alleen gewandeld, maar ook gehandeld. Organisatoren Marianne en Bianca van ENJOY leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je mee kunt doen!

Lees verhaal >

Wil jij helpen Schaijk groener te maken? Meld je aan!

De lentekriebels beginnen te komen en de natuur wordt weer wakker. Houd jij ook van wilde planten en dieren? En wil jij helpen ons mooie dorp groener te maken met meer oog voor wilde planten, vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren? Doe dan mee! Een aantal enthousiastelingen binnen Natuurlijk Schaijk gaat beginnen met een werkgroep Natuur & Biodiversiteit.

Lees verhaal >

Eenzame ouderen thuis verrast met appelflappen

Vrijwilligers van ‘Samen Genieten’ hebben eenzame ouderen thuis verrast met een appelflap. Eigenlijk zouden de Schaijkse ouderen elkaar ontmoeten tijdens de geplande winterevenementen van Samen Genieten, maar die konden door corona niet doorgaan.

Lees verhaal >

Terugblik op het raambezoek van Stichting Carnaval: “Een achtbaan van emoties”

Ieder jaar is het ziekenbezoek op de carnavalszaterdag een bijzonder moment. Zowel voor de leden van de Raad van Elf en MNM als de mensen die een hart onder de riem krijgen tijdens het bezoek. Net zoals vele andere carnavalsactiviteiten kon ook dit vaste agendapunt dit jaar jammer genoeg niet plaatsvinden. Zij het niet dat de stichting hier een creatieve oplossing voor bedacht. Met een raambezoek werden de nodige mensen in het zonnetje gezet op de zaterdag voorafgaand aan carnaval. Neske Schoonenberg blikt terug op deze bijzondere activiteit.

Lees verhaal >
De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Lees verhaal >

In Schaijk waren dit jaar alle schoentjes gevuld

Schaijk was gul voor haar inwoners die het financieel minder breed hebben. Werkgroep ‘Stille armoede’ haalde maar liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Lees verhaal >

Een kunstzinnige kerst in Schaijk

Een geheel dorp dat functioneert als een museum voor hobbykunstenaars, dat is het idee wat een aantal weken geleden spontaan ontstond bij Bianca van der Heijden. Het doel: zorgen voor een leuke activiteit tijdens de kerstdagen, voor en door dorpsgenoten.

Lees verhaal >
Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Lees verhaal >
Samen genieten initiatief

Samen Genieten in Theetuin Maashorst: ‘Leuk om bij te buurten!’

Met elkaar een bèkske koffie drinken en een lekker stukje taart eten. Dat is ‘Samen Genieten’ in Theetuin Maashorst. Het is een van de evenementen die onder de vlag van Natuurlijk Schaijk wordt georganiseerd, bedoeld voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten door ouderdom, omdat ze zich een uitje niet kunnen veroorloven, of omdat ze moeite hebben met integreren in ons mooie dorp.

Lees verhaal >
Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin – Willy van Vught

Wanneer de helpende handjes aankomen met zelfgemaakte taart wordt er met gespannen blik gekeken naar de gasten. Een van hen is namelijk Willy van Vught, voorheen de eigenaar van een patisserie en banketbakkerij Van Vught in Schaijk. “Heerlijke taart hoor, goed gevuld.” zegt Van Vught met een tevreden blik.

Lees verhaal >
Scroll naar top