Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Jij kan er iets aan doen! Doneer nu via NL85RABO0357445465 ten name van Stichting Natuurlijk Schaijk onder vermelding van ‘cadeau’. Met dit heel klein gebaar kun je een andere Schaijkenaar die het wat minder heeft ook een goed gevoel geven! 

De werkgroep, bestaande uit Bianca Verkuijlen, Hermien Wingens, Karin van Dijk, Cinny van Hoogstraten en Inge Reijnen, wil cadeaus op maat geven. “Er zijn wel acties waar oud speelgoed van zolder wordt gehaald om weg te geven aan mensen die het minder hebben. Dat is wel mooi, maar het is toch iets tweedehands. En het is heel erg gericht op kinderen, terwijl er ook mensen zonder kinderen onder de armoedegrens leven. Daarom hebben we mensen gevraagd een verlanglijstje te maken waarop iets staat dat ze écht willen”, vertelt Inge Reijnen.

De werkgroep kent de mensen voor wie ze cadeaus regelen niet. “Vanwege de privacy. Via Lisette Sudmeijer van Ons Welzijn, die deze mensen begeleid, staan we me ze in contact. Toen we haar over het plan vertelde, raakte ze net zo enthousiast als wij.”

Verlanglijstje

Veertien Schaijkenaren, verdeeld over zeven huishoudens, hebben uiteindelijk het verlanglijstje ingevuld. “We hebben echt geprobeerd ze te prikkelen een verwencadeau op hun lijstje te zetten, iets dat ze zichzelf zouden gunnen als ze géén geldproblemen zouden hebben. Ze vonden dat best moeilijk, bleek uit de reacties”, vertelt Inge. “Ze vinden al snel dat ze teveel vragen.”

“Op een van de verlanglijstjes staat een fiets voor een tiener, zodat ze naar haar bijbaan kan fietsen. En iemand vroeg een accuboormachine, omdat hij zoveel rust vindt in dingen maken. Ook is er een ouder die hoopt dat haar dochter een kledingbon kan krijgen, zodat ze écht een keer iets voor zichzelf kan kopen”, somt Inge op.

Hulp van Winkeliers, MKB en Rotary

“We zoeken voor de financiën hulp uit verschillende hoeken. De Winkeliers, Het MKB en Rotary Schaijk-Ravenstein hebben hun hulp inmiddels aangeboden, en er lopen ook nog andere lijntjes. “We proberen zoveel mogelijk cadeaus in Schaijk te regelen. Want het credo is ‘voor Schaijk, door Schaijk’. De gedachte is dat we het als dorp, met winkeliers en inwoners, samen doen. Met een heel klein gebaar kun je een andere Schaijkenaar die het wat minder heeft ook een goed gevoel geven. Dat is toch heerlijk?

Jij kan er iets aan doen! Doneer nu via NL85RABO0357445465 ten name van Stichting Natuurlijk Schaijk onder vermelding van ‘cadeau’. Met dit heel klein gebaar kun je een andere Schaijkenaar die het wat minder heeft ook een goed gevoel geven! 

Ons Welzijn helpt mensen die krap bij kas zitten

“Bij Ons Welzijn zijn zo’n 25 mensen uit Schaijk bekend die onder de armoedegrens leven. We denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, omdat mensen zich wellicht schamen voor hun financiële situatie en zich niet melden. Ons Welzijn helpt mensen die krap bij kas zitten bij zaken die te maken hebben met wonen, welzijn en financiën. We doen ook de aanvragen bij de Voedselbank voor mensen. We zijn erg blij met het initiatief van werkgroep ‘Stille armoede'”, zegt Lisette Sudmeijer van Ons Welzijn.

Meer weten of zoek je hulp? Kijk op ons-welzijn.nl.

Deel dit verhaal

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wellicht ook interessant?

Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als ‘Alleengaanden Schaijk’ geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Lees verhaal >

UPDATE: GEEN Heel Schaijk Wandelt & Handelt op Tweede Pinksterdag!

Na het succesvolle wandelevenement Heel Schaijk Wandelt op Tweede Kerstdag hebben de organisatoren besloten uit te breiden. Er wordt op 24 mei namelijk niet alleen gewandeld, maar ook gehandeld. Organisatoren Marianne en Bianca van ENJOY leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je mee kunt doen!

Lees verhaal >

Wil jij helpen Schaijk groener te maken? Meld je aan!

De lentekriebels beginnen te komen en de natuur wordt weer wakker. Houd jij ook van wilde planten en dieren? En wil jij helpen ons mooie dorp groener te maken met meer oog voor wilde planten, vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren? Doe dan mee! Een aantal enthousiastelingen binnen Natuurlijk Schaijk gaat beginnen met een werkgroep Natuur & Biodiversiteit.

Lees verhaal >

Eenzame ouderen thuis verrast met appelflappen

Vrijwilligers van ‘Samen Genieten’ hebben eenzame ouderen thuis verrast met een appelflap. Eigenlijk zouden de Schaijkse ouderen elkaar ontmoeten tijdens de geplande winterevenementen van Samen Genieten, maar die konden door corona niet doorgaan.

Lees verhaal >

Terugblik op het raambezoek van Stichting Carnaval: “Een achtbaan van emoties”

Ieder jaar is het ziekenbezoek op de carnavalszaterdag een bijzonder moment. Zowel voor de leden van de Raad van Elf en MNM als de mensen die een hart onder de riem krijgen tijdens het bezoek. Net zoals vele andere carnavalsactiviteiten kon ook dit vaste agendapunt dit jaar jammer genoeg niet plaatsvinden. Zij het niet dat de stichting hier een creatieve oplossing voor bedacht. Met een raambezoek werden de nodige mensen in het zonnetje gezet op de zaterdag voorafgaand aan carnaval. Neske Schoonenberg blikt terug op deze bijzondere activiteit.

Lees verhaal >
De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Lees verhaal >

In Schaijk waren dit jaar alle schoentjes gevuld

Schaijk was gul voor haar inwoners die het financieel minder breed hebben. Werkgroep ‘Stille armoede’ haalde maar liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Lees verhaal >

Een kunstzinnige kerst in Schaijk

Een geheel dorp dat functioneert als een museum voor hobbykunstenaars, dat is het idee wat een aantal weken geleden spontaan ontstond bij Bianca van der Heijden. Het doel: zorgen voor een leuke activiteit tijdens de kerstdagen, voor en door dorpsgenoten.

Lees verhaal >
Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Lees verhaal >
Samen genieten initiatief

Samen Genieten in Theetuin Maashorst: ‘Leuk om bij te buurten!’

Met elkaar een bèkske koffie drinken en een lekker stukje taart eten. Dat is ‘Samen Genieten’ in Theetuin Maashorst. Het is een van de evenementen die onder de vlag van Natuurlijk Schaijk wordt georganiseerd, bedoeld voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten door ouderdom, omdat ze zich een uitje niet kunnen veroorloven, of omdat ze moeite hebben met integreren in ons mooie dorp.

Lees verhaal >
Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin – Willy van Vught

Wanneer de helpende handjes aankomen met zelfgemaakte taart wordt er met gespannen blik gekeken naar de gasten. Een van hen is namelijk Willy van Vught, voorheen de eigenaar van een patisserie en banketbakkerij Van Vught in Schaijk. “Heerlijke taart hoor, goed gevuld.” zegt Van Vught met een tevreden blik.

Lees verhaal >
Scroll naar top