De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Geen Carnaval, maar wel een krant. Moet je dat wel doen? Het was een groot vraagstuk voor de commissie van Het Moesblad waar Ingrid onderdeel van is. Niet gek dat het er enorm lang over gestruggeld is en het even duurde voordat er een definitieve beslissing kon worden over het wel of niet maken van de krant. “We wilden misschien wel een jaar overslaan, simpelweg omdat er veel dingen die normaal in de krant staan zijn weggevallen”, zegt Ingrid. In dit duivelse dilemma viel het kwartje toch de andere kant op., Ingrid legt uit waarom: “Sommige gebeurtenissen kun je niet zomaar voorbij laten gaan en een jaar later alsnog plaatsen. Daarbij is het Moesblad juist een stukje carnaval wat wel gewoon normaal kan doorgaan, zo hebben mensen ook dit jaar een mooi naslagwerk in huis!” Daarbij is de carnavalskrant een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Stichting Carnaval, waardoor een jaar overslaan niet goed zou doen. “We zijn enorm dankbaar dat sponsoren ons zijn blijven steunen in deze moeilijke tijd. Er zijn namelijk nog wel wat activiteiten doorgegaan ondanks corona, die daardoor ook bekostigd konden worden.” Zo werd er ook dit jaar weer voor meer dan honderd zieken en eenzamen een bezorgd tijdens het raambezoek van de Stichting Carnaval. 

De knoop werd doorgehakt: Het Moesblad komt ook dit jaar in de bus, ondanks corona. Een beslissing die voor veel vaste lezers als een welkome boodschap ontvangen werd, maar tegelijkertijd voor een enorme uitdaging zorgde bij de commissie. “We konden door de omstandigheden niet bij elkaar komen, we hebben dan ook geen enkele keer fysiek vergaderd.” Gelukkig kon de gehele commissie goed overweg met ‘Teams’, waardoor het proces niet veel vertraging opliep. “Super handig, en ergens ook logisch. Iets wat digitaal gemaakt wordt kan ook makkelijk digitaal besproken worden.” De verschuiving van fysiek naar digitaal vergaderen was dan ook niet de grootste overgang. “De invulling van het blad is een uitdaging gebleken, daar waar vele activiteiten gedurende 2020 werden opgeschort. Daarom hebben we creatief gekeken naar wat we moesten plaatsen, iets waar de clubs enorm mee geholpen hebben!” 

Het enige moment waarbij wel fysiek afgesproken moest worden was het uitleggen, uiteraard geheel coronaproof. “Op zo’n dag stallen we het gehele Moesblad uit over tafels en dan gaan er vele ogen overheen. Vreemde ogen zien toch weer bepaalde fouten, dus zo hopen we deze zo veel mogelijk te schrappen.” Toch gaat er ondanks de vele controles ook nog wel wat mis in het fraaie Moesblad. “Ook al proberen we te zorgen van niet, er gaat natuurlijk ook altijd wel iets mis. Daar zijn we tenslotte vrijwilligers en amateurs voor.” Hoewel laatstgenoemde titel niet rijmt met de gelikte uitstraling van het Moesblad, is Ingrid toch van mening dat deze treffend is. “We zijn er allemaal hartstikke fanatiek mee bezig, maar we zijn geen professionals. Dat maakt het resultaat ook zo mooi, ondanks hier en daar een schoonheidsfout.” 

Niets lijkt Het Moesblad dus te kunnen stoppen, al wordt de realisatie van de volgende editie volgens Ingrid een nog grotere opgave. “Afgelopen jaar is er nog wel carnaval gevierd, dat levert heel erg veel materiaal op. Materiaal dat we volgend jaar dus niet hebben. Daarom zullen we voor de volgende editie nog meer een beroep moeten doen op onze creativiteit.” De commissie staat daarbij open voor input vanuit de clubs en inwoners van het Moesland. “Wij werken al jaren volgens hetzelfde stramien, maar we staan open voor nieuwe ideeën. Zeker in een bijzondere situatie als deze kan dat hele mooie dingen opleveren, dus wie weet wat volgend jaar ons brengt!” 

Deel dit verhaal

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wellicht ook interessant?

Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als ‘Alleengaanden Schaijk’ geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Lees verhaal >

UPDATE: GEEN Heel Schaijk Wandelt & Handelt op Tweede Pinksterdag!

Na het succesvolle wandelevenement Heel Schaijk Wandelt op Tweede Kerstdag hebben de organisatoren besloten uit te breiden. Er wordt op 24 mei namelijk niet alleen gewandeld, maar ook gehandeld. Organisatoren Marianne en Bianca van ENJOY leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je mee kunt doen!

Lees verhaal >

Wil jij helpen Schaijk groener te maken? Meld je aan!

De lentekriebels beginnen te komen en de natuur wordt weer wakker. Houd jij ook van wilde planten en dieren? En wil jij helpen ons mooie dorp groener te maken met meer oog voor wilde planten, vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren? Doe dan mee! Een aantal enthousiastelingen binnen Natuurlijk Schaijk gaat beginnen met een werkgroep Natuur & Biodiversiteit.

Lees verhaal >

Eenzame ouderen thuis verrast met appelflappen

Vrijwilligers van ‘Samen Genieten’ hebben eenzame ouderen thuis verrast met een appelflap. Eigenlijk zouden de Schaijkse ouderen elkaar ontmoeten tijdens de geplande winterevenementen van Samen Genieten, maar die konden door corona niet doorgaan.

Lees verhaal >

Terugblik op het raambezoek van Stichting Carnaval: “Een achtbaan van emoties”

Ieder jaar is het ziekenbezoek op de carnavalszaterdag een bijzonder moment. Zowel voor de leden van de Raad van Elf en MNM als de mensen die een hart onder de riem krijgen tijdens het bezoek. Net zoals vele andere carnavalsactiviteiten kon ook dit vaste agendapunt dit jaar jammer genoeg niet plaatsvinden. Zij het niet dat de stichting hier een creatieve oplossing voor bedacht. Met een raambezoek werden de nodige mensen in het zonnetje gezet op de zaterdag voorafgaand aan carnaval. Neske Schoonenberg blikt terug op deze bijzondere activiteit.

Lees verhaal >
De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Lees verhaal >

In Schaijk waren dit jaar alle schoentjes gevuld

Schaijk was gul voor haar inwoners die het financieel minder breed hebben. Werkgroep ‘Stille armoede’ haalde maar liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Lees verhaal >

Een kunstzinnige kerst in Schaijk

Een geheel dorp dat functioneert als een museum voor hobbykunstenaars, dat is het idee wat een aantal weken geleden spontaan ontstond bij Bianca van der Heijden. Het doel: zorgen voor een leuke activiteit tijdens de kerstdagen, voor en door dorpsgenoten.

Lees verhaal >
Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Lees verhaal >
Samen genieten initiatief

Samen Genieten in Theetuin Maashorst: ‘Leuk om bij te buurten!’

Met elkaar een bèkske koffie drinken en een lekker stukje taart eten. Dat is ‘Samen Genieten’ in Theetuin Maashorst. Het is een van de evenementen die onder de vlag van Natuurlijk Schaijk wordt georganiseerd, bedoeld voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten door ouderdom, omdat ze zich een uitje niet kunnen veroorloven, of omdat ze moeite hebben met integreren in ons mooie dorp.

Lees verhaal >
Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin – Willy van Vught

Wanneer de helpende handjes aankomen met zelfgemaakte taart wordt er met gespannen blik gekeken naar de gasten. Een van hen is namelijk Willy van Vught, voorheen de eigenaar van een patisserie en banketbakkerij Van Vught in Schaijk. “Heerlijke taart hoor, goed gevuld.” zegt Van Vught met een tevreden blik.

Lees verhaal >
Scroll naar top