Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als 'Alleengaanden Schaijk' geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Er is ook een groep mensen die ‘net zo lief’ thuis zit of het allemaal niet per se nodig te vinden. Dat mag, maar is wel zonde. Ook zijn er wellicht mensen die moeite hebben met integreren. Een derde groep heeft niet de financiële middelen om actief aan de activiteiten van ons werelddorp deel te nemen. Dat is jammer. En voor die groepen zijn we dit initiatief gestart. Daarom zijn we in 2019 begonnen met Samen Genieten. Met een paar mensen hebben we de krachten gebundeld en gaan we ook in 2021 weer aan de slag. Wie zijn dat?

Dominique van der Heijden, Theetuin Maashorst
Alice van den Broek, Charmecamping Hartje Groen & De Boshut
Liesbeth Manders / Toos Franken, Zorgcoöperatie Schaijk
Jos & Josje Cornelissen, Dorpspicknick Toekomst van Schaijk

We hebben kleine initiatieven, maar ook een grote. De Dorpspicknick die voor iedereen in Schaijk is bedoeld. Vorige jaar kon deze vanwege de corona niet haar premiere beleven, maar voor 2021 gaan we opnieuw aan de slag zodra we weten dat het veilig kan. Ook in september natuurlijk wel een dingetje om veel mensen bij elkaar te gaan brengen, en dan ook nog eten gaan delen. We gaan het zien en zo is in feite de hele kalender onder voorbehoud. We willen graag, en zien wel wat er daadwerkelijk kan tegen die tijd. Zodra we weten dat we door kunnen gaan we hier uitgebreid over communiceren. Als corona-alternatief zijn we aan het kijken of de Appelflappentour toch iets extra’s kan bieden in deze rare tijd.

Helpende handjes
We hebben inmiddels een mooie groep van helpende handjes die zo’n moment mee verzorgen door te koken, taxi te rijden (als het echt niet anders kan), of gewoon gezellig mee een praatje te maken. We zijn er heel blij mee en alleen met hun hulp krijgen we het voor elkaar om 8 evenementjes per jaar op te zetten. Wil je ook bijdragen? Meld je dan aan bij een van de initiatiefnemers.

Kalender 2021 
We starten in het voorjaar in de Theetuin en via de zorgcooperatie, en de dorpspicknick, gaan we in de winter naar binnen bij de Boshut. Verschillende activiteiten voor verschillende grote en kleine groepen, allemaal met hetzelfde doel; samen genieten. Zo hebben we het hele jaar door elke 6 tot 8 weken een momentje waar men kan aansluiten. Hier alvast een tijdelijke kalender  (onder voorbehoud ivm corona: finale data volgen wanneer het weer kan).

Voorlopige plannen
3 juli:  Koffie met taart in de Theetuin

21 juli:  Zorgcoöperatie Vakantie Diner

5 september:  Dorpspicknick

6 oktober:  Zorgcoöperatie Niet in je uppie; gezellig aan tafel

18 november:  Gezellige borrel (19.00-21.00)

25 januari 2022:  Gezellige borrel (19.00-21.00)

Aanmelden kan te zijner tijd middels formulieren via zorgcoöperatie of zorgmedewerkers.

Wil je meer weten over dit initiatief, kijk dan naar twee mooie interviews over dit onderwerp. Bijvoorbeeld dit artikel over Willy van Vught, of deze van Bernadette Oliemeulen.

Deel dit verhaal

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wellicht ook interessant?

Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als ‘Alleengaanden Schaijk’ geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Lees verhaal >

UPDATE: GEEN Heel Schaijk Wandelt & Handelt op Tweede Pinksterdag!

Na het succesvolle wandelevenement Heel Schaijk Wandelt op Tweede Kerstdag hebben de organisatoren besloten uit te breiden. Er wordt op 24 mei namelijk niet alleen gewandeld, maar ook gehandeld. Organisatoren Marianne en Bianca van ENJOY leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je mee kunt doen!

Lees verhaal >

Wil jij helpen Schaijk groener te maken? Meld je aan!

De lentekriebels beginnen te komen en de natuur wordt weer wakker. Houd jij ook van wilde planten en dieren? En wil jij helpen ons mooie dorp groener te maken met meer oog voor wilde planten, vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren? Doe dan mee! Een aantal enthousiastelingen binnen Natuurlijk Schaijk gaat beginnen met een werkgroep Natuur & Biodiversiteit.

Lees verhaal >

Eenzame ouderen thuis verrast met appelflappen

Vrijwilligers van ‘Samen Genieten’ hebben eenzame ouderen thuis verrast met een appelflap. Eigenlijk zouden de Schaijkse ouderen elkaar ontmoeten tijdens de geplande winterevenementen van Samen Genieten, maar die konden door corona niet doorgaan.

Lees verhaal >

Terugblik op het raambezoek van Stichting Carnaval: “Een achtbaan van emoties”

Ieder jaar is het ziekenbezoek op de carnavalszaterdag een bijzonder moment. Zowel voor de leden van de Raad van Elf en MNM als de mensen die een hart onder de riem krijgen tijdens het bezoek. Net zoals vele andere carnavalsactiviteiten kon ook dit vaste agendapunt dit jaar jammer genoeg niet plaatsvinden. Zij het niet dat de stichting hier een creatieve oplossing voor bedacht. Met een raambezoek werden de nodige mensen in het zonnetje gezet op de zaterdag voorafgaand aan carnaval. Neske Schoonenberg blikt terug op deze bijzondere activiteit.

Lees verhaal >
De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Lees verhaal >

In Schaijk waren dit jaar alle schoentjes gevuld

Schaijk was gul voor haar inwoners die het financieel minder breed hebben. Werkgroep ‘Stille armoede’ haalde maar liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Lees verhaal >

Een kunstzinnige kerst in Schaijk

Een geheel dorp dat functioneert als een museum voor hobbykunstenaars, dat is het idee wat een aantal weken geleden spontaan ontstond bij Bianca van der Heijden. Het doel: zorgen voor een leuke activiteit tijdens de kerstdagen, voor en door dorpsgenoten.

Lees verhaal >
Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Lees verhaal >
Samen genieten initiatief

Samen Genieten in Theetuin Maashorst: ‘Leuk om bij te buurten!’

Met elkaar een bèkske koffie drinken en een lekker stukje taart eten. Dat is ‘Samen Genieten’ in Theetuin Maashorst. Het is een van de evenementen die onder de vlag van Natuurlijk Schaijk wordt georganiseerd, bedoeld voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten door ouderdom, omdat ze zich een uitje niet kunnen veroorloven, of omdat ze moeite hebben met integreren in ons mooie dorp.

Lees verhaal >
Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin – Willy van Vught

Wanneer de helpende handjes aankomen met zelfgemaakte taart wordt er met gespannen blik gekeken naar de gasten. Een van hen is namelijk Willy van Vught, voorheen de eigenaar van een patisserie en banketbakkerij Van Vught in Schaijk. “Heerlijke taart hoor, goed gevuld.” zegt Van Vught met een tevreden blik.

Lees verhaal >
Scroll naar top