Karin Akkers voelde zich welkom in Schaijk

Karin woonde in Den Bosch en verhuisde naar Schaijk: ‘We voelden ons meteen welkom’

Karin Akkers verhuisde vlak voor carnaval 2007 vanuit Den Bosch naar Schaijk. Samen met haar man, John Tas, kocht ze een huis in de Pastoor van Winkelstraat. "We zijn allebei 'buitendorps', maar we voelden ons meteen welkom in Schaijk."

“Buren en uiteraard buurtvereniging De Stroat zorgden voor het eerste warme welkom. En binnen een mum van tijd leerden we via buurtactiviteiten al veel mensen kennen.

Maar ook onze huisarts toen, Henk Schulte, kwam thuis op bezoek om kennis te maken. Dat gebeurt in de stad echt niet! Op straat en in het dorp is iedereen vriendelijk en zegt elkaar gedag. Toen we kinderen kregen, leerden we pas echt veel mensen kennen – via de contacten op het schoolplein, de contacten via de sportverenigingen en uiteraard de bouwclubjes (!) – leerden we echt heel veel mensen kennen.

Wat meteen opviel is hoe ondernemend Schaijk was én is. Je hoeft het dorp niet uit, alles vind je er: van boodschappen tot cadeaus, kleding en meubels en alles wat je nodig hebt voor de verbouwing van huis en tuin bijvoorbeeld. Dat is echt uniek hoor voor een dorp met de maat en schaal van Schaijk! Maar Schaijk is ook ondernemend in alle activiteiten die georganiseerd worden en het rijke verenigingsleven. Zoveel mensen zetten zich in voor het dorp en voor elkaar! Waar je op andere plekken hoort dat dorpen vergrijzen en inslapen, is dat in Schaijk echt niet aan de hand. Dat is ook uniek!

En ja, in het begin was het soms ook best even zoeken: want wanneer en hoe laat komt Sinterklaas nou aan in het dorp en wat gebeurt er daarna? Waar moest je zijn na de optocht op maandag – nog voor het ‘grote tent’-tijdperk? Wat is de bedoeling met Koningsdag? Hoe werkt de pronkzitting – met eigen hapjes en drankjes en het protocol? Maar je hoeft het maar te vragen aan willekeurig wie en uitleg volgt; je wordt op sleeptouw genomen.

Ik kreeg wel eens te horen dat Schaijk ‘gesloten’ zou zijn en dat je er niet zo makkelijk tussen zou komen. Dat herken ik niet. Ik herken wel dat Schaijkenaren samen het dorp maken! Samen de schouders eronder zetten om Schaijk gezellig en mooi te houden. En dat ze daar (terecht!) trots op zijn. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Want wij willen hier ook oud worden en in zo’n prachtig dorp onze kinderen laten opgroeien.

Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen ik gevraagd werd om mee te denken en mee te doen in Natuurlijk Schaijk, destijds nog opererend onder de werktitel Toekomst van Schaijk! Ook weer zo’n mooi Schaijks initiatief om de krachten van verenigingen, bewoners en bedrijven te bundelen om Schaijk sociaal, levendig en mooi te houden. Voor nu én voor de toekomst. Uitgaand van onze eigen kracht en wat we sámen kunnen realiseren. En dat is veel, dat laten we continue zien!

We zijn groots in kleine dingen, zoals een praatje over de heg, het opruimen van zwerfafval of een pannetje soep voor de zieke buurman. En we zijn groots in grote dingen, zoals het nadenken over de toekomst van het buitengebied, organiseren van Beleef Schaijk of activiteiten om armoede en eenzaamheid tegen te gaan. Stuk voor stuk initiatieven die impact maken en ons dorp nog mooier maken.

En weet je wat het mooie is? Iedereen is Natuurlijk Schaijk! Natuurlijk Schaijk is ván iedereen en vóór iedereen.” – Karin Akkers, voorzitter van Natuurlijk Schaijk.

Portret Karin Akkers

Deel dit verhaal

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wellicht ook interessant?

Samen genieten

Samen Genieten

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als ‘Alleengaanden Schaijk’ geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. 

Lees verhaal >

UPDATE: GEEN Heel Schaijk Wandelt & Handelt op Tweede Pinksterdag!

Na het succesvolle wandelevenement Heel Schaijk Wandelt op Tweede Kerstdag hebben de organisatoren besloten uit te breiden. Er wordt op 24 mei namelijk niet alleen gewandeld, maar ook gehandeld. Organisatoren Marianne en Bianca van ENJOY leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je mee kunt doen!

Lees verhaal >

Wil jij helpen Schaijk groener te maken? Meld je aan!

De lentekriebels beginnen te komen en de natuur wordt weer wakker. Houd jij ook van wilde planten en dieren? En wil jij helpen ons mooie dorp groener te maken met meer oog voor wilde planten, vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren? Doe dan mee! Een aantal enthousiastelingen binnen Natuurlijk Schaijk gaat beginnen met een werkgroep Natuur & Biodiversiteit.

Lees verhaal >

Eenzame ouderen thuis verrast met appelflappen

Vrijwilligers van ‘Samen Genieten’ hebben eenzame ouderen thuis verrast met een appelflap. Eigenlijk zouden de Schaijkse ouderen elkaar ontmoeten tijdens de geplande winterevenementen van Samen Genieten, maar die konden door corona niet doorgaan.

Lees verhaal >

Terugblik op het raambezoek van Stichting Carnaval: “Een achtbaan van emoties”

Ieder jaar is het ziekenbezoek op de carnavalszaterdag een bijzonder moment. Zowel voor de leden van de Raad van Elf en MNM als de mensen die een hart onder de riem krijgen tijdens het bezoek. Net zoals vele andere carnavalsactiviteiten kon ook dit vaste agendapunt dit jaar jammer genoeg niet plaatsvinden. Zij het niet dat de stichting hier een creatieve oplossing voor bedacht. Met een raambezoek werden de nodige mensen in het zonnetje gezet op de zaterdag voorafgaand aan carnaval. Neske Schoonenberg blikt terug op deze bijzondere activiteit.

Lees verhaal >
De Commissie Moesblad: Peter Klievink, Emmie Peters, Ingrid Spierings en Manon van Zandvoort (Redactie en lay-out) Stefan van Ras & Jody Sijmens (Jeugdcarnaval) en Jan van Ballegooij (Fotografie)

Een carnavalskrant vullen in coronatijd, geen enkel probleem in het Moesland!

Waar normaliter het rondbrengen van Het Moesblad zowel voor verspreiders als ontvangers een moment is om hartelijk naar uit te kijken, was het dit jaar slechts een sobere activiteit. We kunnen er helaas niet omheen, ook hier was corona de boosdoener. Hoewel het een teleurstelling is dat de carnavalskrant niet persoonlijk afgegeven kon worden bij de lezers, ziet commissielid Ingrid Spierings het als een overwinning dat de krant ook dit jaar gewoon gemaakt is!

Lees verhaal >

In Schaijk waren dit jaar alle schoentjes gevuld

Schaijk was gul voor haar inwoners die het financieel minder breed hebben. Werkgroep ‘Stille armoede’ haalde maar liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Lees verhaal >

Een kunstzinnige kerst in Schaijk

Een geheel dorp dat functioneert als een museum voor hobbykunstenaars, dat is het idee wat een aantal weken geleden spontaan ontstond bij Bianca van der Heijden. Het doel: zorgen voor een leuke activiteit tijdens de kerstdagen, voor en door dorpsgenoten.

Lees verhaal >
Decemberactie Schaijk

Wist je dat de Sint niet elke schoen in Schaijk vult?

Wie aan de decembermaand denkt, denkt al snel aan cadeaus. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige Schaijkenaren leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet zomaar een cadeau kunnen kopen voor Sinterklaas of kerst. Voor die mensen komt de werkgroep ‘Stille armoede’ in actie.

Lees verhaal >
Samen genieten initiatief

Samen Genieten in Theetuin Maashorst: ‘Leuk om bij te buurten!’

Met elkaar een bèkske koffie drinken en een lekker stukje taart eten. Dat is ‘Samen Genieten’ in Theetuin Maashorst. Het is een van de evenementen die onder de vlag van Natuurlijk Schaijk wordt georganiseerd, bedoeld voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten door ouderdom, omdat ze zich een uitje niet kunnen veroorloven, of omdat ze moeite hebben met integreren in ons mooie dorp.

Lees verhaal >
Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin – Willy van Vught

Wanneer de helpende handjes aankomen met zelfgemaakte taart wordt er met gespannen blik gekeken naar de gasten. Een van hen is namelijk Willy van Vught, voorheen de eigenaar van een patisserie en banketbakkerij Van Vught in Schaijk. “Heerlijke taart hoor, goed gevuld.” zegt Van Vught met een tevreden blik.

Lees verhaal >
Scroll naar top